Torsk

Torsk (Gadus morhua) lever gärna i mer salt vatten än vad som ges i Norra Östersjön (Bottenviken). När större mängder saltvatten tar sig förbi Danska kusten och östersjöns salthalt höjs, kan vi finna torsken mer norr. Främst stöter man på Torsken på västkusten och våra sydligare delar av Östersjön. Torsken kan leva upp till 40 år och det händer att den väger upp till 50 kg. Sportfiskerekordet ligger på strax över 30 kg.

Metod att fiska torsk, ur ett historiskt hänseende är med pilk (långsmalt blyat skeddrag) när fisken hade bättre bestånd kunde fångas på djup mellan 200-40 m. Vi avråder från sportfiske efter torsk, då beståndet är hårt ansatt. Om ni läser på respektive kommuns hemsida, kan ni tillgodose er information vilka regler som gäller.

Bra att veta om Torsken är att industrifisket i Östersjön och västkusten har tärt hårt på beståndet. Så sent som 2011 förbjöds allt fiske efter den då kvoterna togs upp alldeles för fort. Vi hoppas på en stark reproduktion, och att vi konsumenter väljer andra fiskar med ett bättre bestånd att servera på middagsbordet.

Annonser