Sutare

Sutare (Tinca tinca) lever gärna i sjöar med mjuk botten och där näckrosbeståndet är gott. Det är en nattaktiv fisk som oftast finner sin föda längs just botten. Den har sitt utbredningsområde i södra och mellersta Sverige samt i utsötade vikar i Östersjön. Fisken kan skilja mycket i färg, från senapsgul till grön och i vissa fall nästintill svart.  Fiskerekordet ligger på över 5 kg men sutaren tros ha en maxvikt runt 7 kg.

Metod att fånga sutare är främst mete nära botten. Gärna under natten då sutaren har sina mest aktiva timmar. Under sommaren apterar du kroken med majs, men nästan vad som gör sutaren intresserad.  Det finns flera exempel på beten som fungerat: Pasta, boilies, mask och deg för att nämna några. När du metar skall du vara uppmärksam på om flötet rör sig i sidled eller lägger sig på ytan eftersom det kan vara signalen för mothugg. Sutaren hugger sällan aggressivt.

Bra att veta om sutaren är dennes tålighet. I normala vattendrag blir sutaren ofta trängd av annan rovfisk. Söker man större exemplar kan det vara värt att fiska i grumliga, syrefattigare vatten där sutaren har större möjlighet att växa sig stor utan konkurrens.

Annonser