Strömming

Strömming (Clupea harengus membras) har antagligen närt dina mor- och farföräldrar. Utan denna fisk hade många av oss inte funnits: Billig och god att äta. För de som lever på Östkusten kan detta vara fisken man först fick kontakt med genom att åka ut på havet under vår och höst när strömmingen gått in. Under dennes vandring kan de återfinnas på djup ner till 200 m. Vanlig storlek är mellan 15 och 20 cm.

Metod att fånga strömming är med strömmingshäckla, en nylonlina med 5-6 krokar med glitter, som man släpper ner till botten och tar hem. Vår och höst brukar stimmen gå in. De gillar djup och finns oftast i anslutning till klippformationer med branter som går ner i djupet. Perfekt betesfisk som är lätt att fånga till mete efter gädda och gös. Det är inte heller helt fel att steka på några till lunch.

Bra att veta om strömmingen är att det finns olika häcklor som saluförs. Själv är min favorit sådana som är knutna av den lokala strömmingsgubben. Som vanligt finns det inget vetenskapligt i detta, bara känslomässigt svall, och det betyder mer fisk.

Annonser