Signalkräfta

Signalkräfta (Pacifastacus leniusculus) är intagen ifrån Nordamerika. Den är till stor del orsaken till att flodkräftan har gått kraftigt tillbaka då signalkräftan ofta bär på kräftpest och på så vis utrotar flodkräftan i de vatten den inplanteras. Signalkräftan däremot är resistent mot pest.

Metod att fånga signalkräftan är främst med hjälp av kräftburar eller kräfthåv. Man agnar med lite vad som helst och det finns många teorier, men ett hett tips (om man står ut med stanken) är att köpa fiskrens. Naturligt är kräftan allätare men ses som en asätare så kött i alla former är att rekommendera. Vi tror inte på en sojakorv men vem vet?!

Bra att veta om signalkräftan är att om man springer på ett parti utan att det är säsong för krondill så fungerar det att koka med dillfrö som substitut. Har du krondill så gör det så klart bara saken bättre. Var noga med att kräftorna lever innan du kokar. Det kan synas vara djurplågeri, men Sverre Sjölander, professor i etologi vid Linköpings universitet, svarar att ingen vet, men att det är troligt att kräftdjur inte lider av hettan på samma vis som ett landdjur skulle göra. Hur som helst, för 20 kräftor gäller: 2,5 l vatten, 1 dl grovsalt, 7 st sockerbitar, 1 knippe krondill, 1 flaska porter (öl). Koka alltid dagen innan skivan. Avsmakas sedan med något anrikt svenskt brännvin.

Annonser