Regnbåge

Regnbåge (Hynchus mykiss) tillhör laxfamiljen. Den har ett mindre huvud och en trubbigare nos än både lax och öring. Regnbåge är den vanligast förkommande sportfisken i ”Put and Take”-sjöar, dvs vatten där man planterar in fisk enkom för sportfiske. Det är en tålig fisk som lever på de byten som finns i vattnet och överlever i de flesta miljöer, därav att det är en lämplig fisk att odla.

Metod att fiska regnbåge är flera, däribland fluga, mete, spinn och isfiske. Då den är en allätare och finns representerad, ofta i ganska stora mängder, i inplanterade sjöar är fångstchanserna goda. Jag spinnfiskar främst och har förkärlek till små vobblers och skeddrag. Fluga är annars väldigt effektivt och ett tips är gulsvart och svart. Arten är ”mjuk” i munnen så var försiktig vid landning och när du drillar fisken. Löst ställd slirbroms och håv är att rekommendera.

Bra att veta om regnbåge är att det kan finnas riktigt fina exemplar i Östersjön. Inte alltför sällan rymmer regnbågen från sina odlingar och lever pelagiskt. Exemplar som lever i hav får en långsmal form och kallas steelhead.

Annonser