Mal

Mal (Silurus glanis) är en uråldrig fiskeart som älskar sötvatten och värme. I gynnsamma förhållanden växer den snabbt och i våra vatten går fisken i dvala under vintern utan att varken röra sig eller äta. Det är arten i Sverige som överlägset kan nå de största vikterna. År 1890 fångades ett exemplar som mätte 3,6 meter och vägde 180 kg. Idag är dessvärre fiskens framtid väldigt oviss. I skrivande stund existerar runt 250 reproduktiva individer och människans inverkan varit nästintill uteslutande faktorn till denna regression. Dock ligger det på diverse verk att försöka få tillbaka beståndet så den inte längre är rödlistad år 2025. Vi ser till att betala våra fiskekort och hoppas på att organisationerna lyckas.

Metod att fiska mal anser jag inte att man skall göra i Sverige. Om du som resten av svenskarna åker till Thailand någon gång i livet kan jag varmt (i dubbel bemärkelse) rekommendera Bungsamran i Bangkok. Proffsigt ställe där du kan hyra en guide och utrustning och är garanterad att fånga mal med chans på arapaima med tresiffrig vikt. Ligg och lata dig med en Chang och låt guiden fixa boilies i tennisbollsstorlek och dra firrar i 30-40 kg-klassen på löpande band.

Bra att veta om malen är att den heter catfish på engelska, och att inte en enda taxichaffis i Bangkok vet var stället ligger så var förberedd på att visa vägen. Mat serveras på bryggan där du fiskar så du behöver bara några bath på fickan för att klara dig.

Annonser