Lax

Lax (Salmo salar) är främst en havsvandrare, men den finns även i Vänern och i Östersjön där den leker i tillrinnande vattendrag. Den är Östersjöns svar på blue marlin; får du en på kroken kan det vara ett exemplar på upp till 30 kg. Krävs knappt att skriva, men som matfisk är det bland de godare och populäraste arterna.

Metod att fiska lax i Sverige göres främst genom trolling. Man riggar flera spön med djupriggar som man sätter på olika djup och med olika färger av skeddrag och vobbler. Därefter kör man båten på de platser som man hört eller fiskat på förut. Det är ingen fattigmanssport då det är dyrt med både bensin och utrustning. Guider är de som har all utrustning och framför allt kunskapen. I olika älvar runt om i Norden finns även ett utbrett flug- och spinnfiske efter lax och efter förbudet att fiska i älvmynningar har beståndet ökat avsevärt i många Norrlandsälvar. För fritidsfiskaren är inte laxen något att börja med, men har man blivit biten på fiske är detta en utmaning.

Tänk på att laxen är fredad under delar av året för att skydda dess fortplantning. Det innebär att den är helt förbjuden att fiska. Fredningstider varierar i olika delar av landet och fiskevårdsområden, det är därför extra viktigt att du kollar upp vad som gäller i just ditt område.

Bra att veta om laxen är att om du vill göra egen sashimi (sushi) av den fångade laxen är det viktigt att du fryser den först då detta tar död på de parasiter som kan finnas.

Annonser