Karp

Karp (Cyprinus carpio) känns bäst igen genom sina två skäggstrån (skäggtömmar); en på vardera sida om munnen. Den är till stor del en vegetarian som lever på bottenväxter men även bottendjur. Karpen kan växa sig väldigt stor upp till 18 kg. I Sverige är den inte mycket till matfisk men en ytterst uppskattad fisk för specimenfiskare. När jag var i Rumänien blev jag bjuden på just karp under en fin middag hos en turistguide, men för mig gör den sig fortfarande bäst i igenväxta sjöar där den kan göra underverk.

Metod att fiska karp göres främst genom bottenmete. Bra bete är boilies och majs. Boilies kan du köpa i redskapshandeln. Då fiske efter karp ofta är tålamodskrävande brukar det inte vara ovanligt att de inbitna tältar vid vattnet och fiskar sig igenom nätterna. Har du en karpsjö i närheten där du bor kan det vara idé att åka och mäska (kasta ut diverse gott till karparna) under någon vecka innan fiskestart. Detta drar ofta till sig fiskarna och du höjer oddsen när du väl blöter grejerna.

Bra att veta om karp är att det är den art man funnit äldst dokumentation om att den odlats; redan i tid med Jesus födelse. Tekniken överfördes sedan till Europa genom Rommarna. Karpen har ett stort spirituellt värde i Asien och kallas då oftast för Koi.

Annonser