Info

Fiska i Sverige har som målsättning att få fler att upptäcka det underbara med fiske och att göra det på ett hållbart sätt. Vi vill göra det möjligt för alla att hitta bra fiskevatten och samtidigt informera om förutsättningar för ett fiske som sker i samklang med naturen. Se alltid till att det är tillåtet att fiska och att du har ett giltigt fiskekort innan du börjar fiska. Fiskeförbud är det som grundregel i alla vatten förutom de fem stora sjöarna och kusten. Förbudet upphör när du får tillstånd via fiskekort eller annan korrekt väg.

Fredningstider är en regel som förhindrar fiske efter lekande fisk. Genom att låta fisken leka ostört ger man arten möjlighet att säkra framtidens bestånd. Lekvandrande öringar och laxar skyddas ofta under känsliga delar av året, då de vandrar upp i åar och älvar för att föra att fortplanta sig. Tänk därför på att många vatten, såsom mindre bäckar och åar, är viktiga reproduktionsområden för bl a lax och öring. Detta gör det ännu viktigare att dessa vatten inte överfiskas och vi rekommenderar att du kontaktar aktuellt fiskevårdsförening, kommunen eller en lokal fiskebutik för att få information om bland annat fredningstider om du inte är bekant med vattnet sen tidigare. Vi jobbar konstant med att förbättra informationen och är väldigt tacksamma om du hjälper oss att uppdatera fiskeplatser med uppgifter som kan leda till ett hållbart fiske i ditt närområde. Se nedan hur du kan göra detta direkt i appen.

Fredningsområden är områden där allt fiske är förbjudet, även kallade fiskefria områden. Det finns också områden som bara är skyddade en viss del av året, för att skydda lekande eller lekvandrande fiskar. Vissa vatten läggs i träda, det vill säga att de får vila från allt fiske under en begränsad tid. Hittar du sådana vatten i appen där detta inte är angivet, rapportera det genast till oss genom att välja ”Redigera” enligt nedan.

Vi förespråkar catch & release (C&R) vilket innebär att man sätter tillbaka fisken som man fångar. För att C&R ska fungera måste man vara försiktig med fisken och sköta avkrokning och behandling snabbt och smidigt. Det bästa är att aldrig ta upp fisken ur vattnet och att i största möjliga mån undvika håv som kan skada fiskens skyddande lager.

Fiska i Sverige kommer att söka up din position och lista vatten och butiker i närheten. Vill du utforska en annan plats, navigera dit med hjälp av kartan; de 50 närmaste vattnen kommer att visas automatiskt. Vatten representeras av vitblåa skyltar på kartan, medan butiker representeras av vitröda skyltar.

För att lägga till ett vatten, navigera till sjön/vattendraget och välj ”Lägg till” uppe till höger. Finjustera positionen, fyll i namn, eventuell webbsida, fiskearter och en beskrivning. I beskrivningen kan du lägga till information om fiskekort, bryggor, båtuthyrning, inplanteringar, osv. När du är klar, välj ”Spara”. Vattnet kommer att visas för alla direkt och vi granskar informationen inom kort.

För att uppdatera ett befintlig vatten, välj ”Redigera” uppe till höger när du har valt vattnet. Lägg till information enligt ovan. Din uppdatering kommer att visas när den granskats av oss.

Du kan dela med dig av dina favoriter på Facebook, Twitter, via mail eller genom att kopiera länk. Länken som du delar med dig av kan ses av alla, oavsett om de har appen eller inte. För att få tillgång till all information krävs dock att man har Fiska i Sverige installerat.

Bakom Fiska i Sverige står 1000 Location bestående av Dan Berggren och Peter Sunna, två fiskare med helt olika bakgrund. Dan föredrar att dra upp gäddor ur vassen i Stockholms skärgård, medan Peter skryter om ryggfenor på harrar som gömmer sig i Torne älv. Vi reserverar oss mot felaktigheter i information om vatten när det gäller placering och artbestånd.

Är du intresserad av att finnas med i Fiska i Sverige? Kontakta fiskaisverige@gmail.com.

Fiska lugnt!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s