Id

Id (Leuciscus idus) tillhör karpsläktet och lever i Östersjön och i flera av landets sjöar. Lever den pelagiskt vandrar den för lek. Den har en strömlinjeformad kroppsform som har fått elaka tungor att kalla den för ”falsk lax” och ”dyngprins”. Den äger dock ett gott rykte i specimenkretsar då beståndet är rikligt och den är en god fighter. Sällan registreras vikter över 3,5 kg, men det finns exemplar som är större. Än har dock ingen stor baddare fångats på spö.

Metod att fiska id göres lämpligast med mete antingen på botten eller med lättare flöten. Fisken skall inte märka att betet är fast på en lina med flöte innan den krokas. Alltså, vikta med omsorg så flötet glider lätt under ytan (detta gäller för övrigt allt mete vid fiske efter större exemplar). För den som vill testa mete utan att lägga ut stora pengar fungerar ditt ”vanliga” spinnspö (upp till 30 g). Det som behövs är en bra krok, flöten, sänke och lite nylonlina som tafs (om du använder flätlina). Jag är ingen specimenfiskare av rang så tipsa gärna om den info ni tycker hjälper de som vill pröva på.

Bra att veta om id är att kvällsfiske är att rekommendera. Detta av två skäl: man slipper gå upp tidigt och den sedvanliga fiskeölen smakar bättre tio på kvällen än tio på morgonen.

Annonser