Gös

Gös (Sander lucioperca) är en mycket välsmakande matfisk och en riktig kämpe som stöter längs botten när den sitter på kroken. Fiske efter gös har rötter daterade så tidigt som 1500-talet men då var det inte C&R (catch and release) som gällde utan nätfiske. Gösen lever pelagiskt men under våren går den in i vikar för lek. Hanfisken tar ett utrymme i en grundare vik och är mycket territorial (förutom mot damerna såklart). Vissa hävdar att det till och med gått så långt att gösen stött och attackerat åror. Under lek får hanarna en mörk nästintill blåaktig ton. Bland de största exemplaren som kommit upp under nutid i Sverige har legat på 12kg.

Metod att fiska gös är blandat mellan mete med fisk (exempelvis löja och strömming), trolling (man kör eller ror en båt långsamt med drag släpandes efter) och spinnfiske med jigg (gummibete). Något som fått ett återupplivande på senare år är vertikalfiske. Om vad som är mest effektivt tvistar de lärde, men jag sätter mina pengar på trolling, då jag hör guider som varit ute med kunder och fångat tresiffrigt. Trolling med motor kräver speciella fiskekort och är dedikerat till vissa platser därefter. Mete är i regel godkänt om man har ett giltigt fiskekort för sjön. Utrustning finns även här i drivor. Gösen är en rovfisk och träffar man ett stim jagande gösar är chansen stor att få hugg oavsett vad man har för bete. Själv har jag en förkärlek till vobblers med en jämn och lugn gång. Detta av flera skäl: Först och främst att jag kan dessa typer av beten, men sedan är min erfarenhet att gösen stöter på betet då och då innan den hugger och då vill jag inte jigga eller ha en vobbler med yvig gång. Detta skulle göra att jag missar den första signalen att fisken är på gång. Som alltid är det viktigt är att man fiskar med de drag man har förtroende för; det brukar resultera i fler kast och fler fiskar.  

Bra att veta om gösen är att den kanske är Sveriges godaste matfisk, samt enligt min subjektiva uppfattning en av de roligaste sportfiskarna. Detta ger en perfekt kombo att få bryta mot reglerna och faktiskt leka med maten.

Annonser