Gädda

Gädda (Esox lucius) är en mycket rolig sportfisk särskilt i viktklassen 5 kg och uppåt. Kallas även slempelle och grön havsöring eftersom man vid just öringfiske kan tro sig ha havsöring på kroken, bara för att upptäcka att sitt svindyra handmålade öringsdrag blivit södertuggat. Gäddan är explosiv men inte så uthållig, men vid rätt temperatur på vattnet är fisken relativt stridsvillig vilket kan resultera i hopp och rusningar.

Metod att fiska gädda är  med kastspö och ett blankt skeddrag eller spinnare. Den uppsjö av fiskeredskap som riktar sig till gäddan kan göra det svårt att veta vad man ska välja. Min rekommendation är att klassiker fungerar, dvs skeddrag, vobbler och spinnare. Viktigast är att kunna fiska just det drag man använder. Att lära sig draget gör man självklart genom att fiska väldigt mycket med det. Jerk bait, korta styva spön och tunga epoxybeten, har bevisligen levererat stora specimen av gädda. Dock kräver det sin arm för att orka med en hel dags fiske, något som tränas upp på hemmaplan. Trolling och mete med levande eller dött bete är fortfarande det sätt som levererar störst exemplar. Gäddan är glupsk och kannibalistisk vilket ger att du inte behöver undvika stora beten eller gäddfärger. Gäddor har noterats ha fiskar i magen som vägt 50% av vad fisken själv vägt innan måltiden.

Bra att veta om gäddan är att den har vassa gälbågar som skördat sin del av nagelband då man landat större fiskar (minst 3 kg) med gälgreppet. Gälgreppet innebär att man  följer gällocket med fingrarna tills det tar stopp. Vinkla inte in fingrarna mot munnen, då finns risk att de blir fast där. Detta sätt är återkommande nämnt som skonsamt mot fisken. Gyllne gräns för gäddan i Sverige är att fånga en över 10 kg. Söderut i Europa är man konsekvent med att nämna fiskens storlek i cm. Detta då gäddans vikt skiljer sig beroende på hur det stått till med föda. Där är att fånga ett exemplar på över 100 cm det som många strävar efter.

I Östersjön har gäddan varit hotad och sedan april 2011 har man därför reglerat antalet gäddor man får ta upp till max 3 per dygn och då endast i storleksspannet 40-75 cm. Generellt sett bör stora gäddor värnas i alla vatten eftersom de betyder mycket för mångfalden. Den gamla myten om att det är bra för ”sjön” att dra upp gammelgäddor stämmer alltså inte alls. Vi förespråkar som vanligt C&R.

Annonser