Flodkräfta

Flodkräfta (Astacus astacus) är Sveriges naturliga art av kräfta, men tyvärr har beståndet fått mycket stryk av kräftpest. Det sägs att pesten spridits med så enkla medel som att en båt som varit i en sjö med pest kan föra vidare smittan. Flodkräftan lever i ca 20 år om den inte hinner sväljas ned med nubbe eller bli offer för pest.   

Metod att fånga flodkräftan är främst med hjälp av kräftburar eller kräfthåv. Val av agn finns det många teorier kring, men ett hett tips är att köpa fiskrens (om man står ut med stanken). Naturligt är kräftan allätare; kött i alla former är att rekommendera men en sojakorv kanske också går hem, vem vet?!

Bra att veta om flodkräftan är att om man springer på ett parti utan att det är säsong för krondill så fungerar det att koka med dillfrö som substitut. Har du krondill så gör det så klart bara saken bättre. Var noga med att kräftorna lever innan du kokar. Det kan synas vara djurplågeri, men Sverre Sjölander, professor i etologi vid Linköpings universitet, svarar att ingen vet, men att det är troligt att kräftdjur inte lider av hettan på samma vis som ett landdjur skulle göra. Hur som helst, för 20 kräftor gäller: 2,5 l vatten, 1 dl grovsalt, 7 st sockerbitar, 1 knippe krondill, 1 flaska porter (öl). Koka alltid dagen innan skivan. Avsmakas sedan med något anrikt svenskt brännvin.

Annonser