Abborre

Abborren (Perca fluviatilis) är en riktigt rolig fiskeart som lämpar sig väl för sportfiske. Den lever och jagar i stim; hittar man en finns allt som oftast fler på samma plats. Det är vanligt att man kan åka tillbaka i flera år till samma plats under samma årstid och återfinna fisken. De största exemplaren kan sträcka sig upp emot 40-45 cm och väga drygt 3 kg. Dessa storlekar är dock få förunnat att fånga. En gyllne gräns för sportfiskare är att fånga exemplar över 1 kg, så har man en sjö eller ett vattendrag som levererar denna storlek av fisk skall man vara lycklig och gärna utöva C&R (catch and release) så andra kan få uppleva samma fiskelycka.

Metod att fiska abborre är vanligast med metspö och mask. Detta är väldigt effektivt om man är ute efter matfisk. Vill man göra mer sport av det och fånga något större exemplar är spinnfiske med jigg (gummibete) i djupa vikar (ca 8-10 m), djupgrynnor och sund under vår och främst höst att rekommendera. Dock skall tilläggas att varje fiskare har sitt sätt att fånga sina arter. Du kan i stort sett använda vilket bete som helst i draglådan utan att utesluta att abborren hugger.  Själv har jag PB för abborre med jerkbete.

Bra att veta om abborren är att den är en av de mest välsmakande fiskarna och knappt någon kan motstå en nygrillad med lite salt och citronpeppar. Enligt förortssvenska betyder aboorrree något i stil med wow/häftigt.

Annonser

En kommentar till Abborre

  1. Peter skriver:

    Jag fick en riktig baddare på kroken en gång. Det var tider det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s