Skitviken

Det var tisdag, dagen hade gått fort då jag slutat jobbat tidigt.
Fiskekänslan infann sig inte direkt efter jobbet då vädret svängde väldigt snabbt. Antingen skulle det bli sol eller regn.
Så jag valde att lämna spöet hemma denna gång för att gå fiskevakt istället.

Det är rätt rogivande att vara fiskevakt då man träffar väldigt många fiskare och får höra helt osannolika historier och skrönor. Legender som berättas i åratal med olika skiftande detaljer och fiskare. Fiskare som får dom mest osannolika fiskar och ser dom mest otroliga saker.

Att vara fiskevakt i Mälaren är både roligt och samtidigt krävande då man alltid får höra hur andra missköter sig, sena kvällar är inte ovanligt för mig.

Jag åker ner på min vanliga runda runt Svartån och Mälaren. Men jag valde att börja i Skitviken vid det gamla värmeverket i Västerås då jag fått ett hett tips om att någon fiskade med en stor mjärde som tidigare hade tagit död på en utter. Jag ville se denna mjärde med egna ögon och sedan förstöra den, då mjärdfiske i ett hamnområde är förbjudet. Det är fortfarande för mig en gåta hur samma mjärde kan finnas kvar när den har dödat en utter. Men efter igår så finns den inte kvar.

Jag började med att kolla dom som stod och fiskade vid piren, en fiskare hade tre spön och i Mälaren är det bara tillåtet att fiska med ett spö på den västmandlänska sidan. Jag gav fiskaren en varning och fiskaren fick ta upp två spön, jag tror att mitt varningssystem fungerar. Alla kan göra fel en gång. Men man gör inte samma fel två gånger när man väl blivit varnad för det en gång.

Fiskaren tog upp två av sina tre spön och fick min varning och fick sedan fortsätta fiska.

Jag gick och småpratade med dom andra fiskarna som bara hade fått aborre. Jag tyckte att det var konstigt för historiskt sett har det funnits gott om gös, och precis när jag säger det får fiskaren som precis hade haft tre spön men nu satt med ett, en fin gös på 54 cm, ca 1,5 kg.

Livet är orättvist sa dom två andra och tittade på mig.
Jag kunde inte låta bli att hålla med. Fiskaren som precis fått min varning visade stolt upp sin fisk för alla andra, Fisken höll en laglig storlek och var fångad på ett nu korrekt sätt.
Just då undrade jag varför jag lämnat mitt spö hemma, varför jag inte fiskade. Det kunde ju ha blivit min middag idag.

Rekomenderar varmt att åka till ”skitviken”. Har lagt upp platsen på Fiska i Sverige. Där finns även massa andra bra fiskeplatser som bara väntar på att bli funna.

Sköt er vid Mälaren och läs reglerna som står på Västerås stads hemsida.
Tänk även på att inte fiska bland båtarna.

SKITFISKE PÅ ER!

///Patrik Zvar

Annonser
Det här inlägget postades i Fiskeplats. Bokmärk permalänken.